Wykonanie
Delikatne, rozpływające się w ustach
ciasteczka migdałowe. Banalnie proste do przygotowania, znikają ekspresowo :)
Ciasteczka migdałowe rożki
Migdałowe ciasteczka są idealne dla fanów marcepanowych słodkości. Rozpływają się w ustach, są delikatne, mocno maślane i kruche. Znikają w ekspresowym tempie!SkładnikiDo tego przepisu
migdały mielimy samodzielnie. Jeśli nie mamy takiej możliwości, polecam użyć już zmielonych
migdałów lub
mąki migdałowej.Polecam użyć prawdziwego
masła 82/83% tłuszczu.Do
ciasteczek można dodać
aromatu waniliowego lub łyżeczkę
cukru zastąpić
cukrem waniliowym.Zamiast
czekoladowych końcówek rożki można też posypać
cukrem pudrem.Co może pójść nie tak?Nie wiem jakie
migdały wybrać?Do tego przepisu sprawdzą się
migdały surowe w skórce (w opisie przygotowania wspominam jak szybko i sprawie pozbyć się skórek), mogą to być
migdały już blanszowane, a także
płatki migdałowe, które będzie łatwiej zmielić. Jeśli nie mamy możliwości zmielenia
migdałów samodzielnie, można zastąpić je gotową
mąką migdałowąCiasteczka były pieczone zbyt długo.Ten rodzaj
ciasteczek nie ma tendencji do szybkiego nabierania koloru i nawet po kilkunastu minutach w piekarniku mogą się wydawać lekko niedopieczone. Mimo wszystko, przez dodatek
migdałów wyjątkowo szybko tężeją w czasie studzenia. Jeśli będziemy czekać, aż
ciasteczka będą wyglądały na całkowicie wypieczone, po wystudzeniu będą twarde.Porcje: 18 - 20
ciasteczek Czas: 20 min przygotowania + 20 min chłodzenia + 16-17 min pieczeniaSkładniki►
migdały [100 g]►
masło [100 g / 1/2 kostki]►
mąka pszenna [130 g]► drobny
cukier [75 g / 6 łyżek]Dodatkowo:►
czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki] – opcjonalnie►
płatki migdałowe [ok. 3 łyżki, do posypania] – opcjonaniePrzygotowanie100 g
migdałów zmielić w młynku na drobno, konsystencja będzie przypominać mokry piasek. Jeśli wykorzystujemy
migdały w skórkach zamiast blanszowanych, należy zalać je wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić i zdjąć skórki.Zmielone
migdały połączyć ze 130 g
mąki. Wymieszać dobrze suche składniki, bo świeżo mielone
migdały mają dość klejącą konsystencję.W osobnej misce utrzeć 100 g miękkiego
masła z 75 g
cukru.Dodać
mąkę z
migdałami i wymieszać . Zagnieść do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Ze schłodzonego ciasta formować wałeczki o długości ok. 10 cm, następnie zaginać w rożki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.Piec w 160 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 16-17 minut.
Ciasteczka po tym czasie mogą się wydać nie do końca dopieczone, jednak mocno tężeją podczas stygnięcia. Wyjęcie ich wcześniej gwarantuje, że finalna konsystencja będzie krucha i delikatna.Po całkowitym wystudzeniu, można zanurzyć końcówki rożków w
czekoladzie i posypać pokruszonymi
płatkami migdałowymi.

Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka świetnie się przechowują nawet do 7 dni w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie polecam jednak mrożenia – po rozmrożeniu mogą być zbyt kruche i rozpadać się podczas jedzenia.Kalorie i makroskładnikiKalorie i makroskładniki na 1 z 20
ciasteczek, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji, bez
polewy czekoladowej.Na 1
ciasteczko102 kcal, 10 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 2 g
białkawartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!Smacznego!🍪 Podobne, delikatne
ciasteczka:Przepyszne
ciasteczka twarogowe, które listkują podobnie do
ciasta francuskiego. Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów!Piękne i
pomarańczowe kruche
ciasteczka z
marchewką.Klasyczne maślane
ciasteczka, które trzymają kształt w piekarniku i są świetne do dekorowania.