Wykonanie
Czerwona kapusta z
żurawiną to świetna przystawka na ciepło do
mięsa.
Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie
kapusty to surówka lub duszona
kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra.
Kapusta z
żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna i pachnie
korzennymi przyprawami.Tak przyrządzona
kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być
indyk,
kaczka czy nawet gęsina. Duszona
kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym
kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy
śledzie to kolejne świąteczne dania, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić lub przechować w lodówce.

6 – 8 porcjiSkładniki:1 mała główka
czerwonej kapusty, około 600 g50 g
suszonej żurawiny200 g
żurawiny, świeżej lub mrożonej1
czerwona cebula400 ml
jabłkowego soku1½ łyżeczki
cynamonu¼ łyżeczki zmielonych
goździków1½ łyżki
trzcinowego cukru1 łyżka
masłasól do smaku
Kapustę poszatkuj.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ma
maśle z dodatkiem
trzcinowego cukru, zmielonych
goździków i
cynamonu. Dodaj
kapustę kapustę, suszoną i mrożoną
żurawinę. Wlej
sok jabłkowy, dopraw
solą i gotuj
kapustę przez godzinę.
Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do
pieczonego indyka czy
kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną
kapustę przechowuj w lodówce do miesiąca.