ßßß
Składniki:młode pędy sosny, o długości od 7-15 cmmłode zielone szyszkicukierWykonanie:Nie podaję ilości pędów ani cukru, tyle ile uda się Wam zebrać, z takiej ilości można przygotować syrop. Pamiętajmy nie zrywać wszystkich pędów sosny, aby jej nie uszkodzić, zbieramy pędy boczne.Zebrane pędy sosny opłukujemy z zanieczyszczeń., lub jeśli są czyste tylko przebieramy za zanieczyszczeń. Pędy kroimy na mniejsze części, możemy je lekko rozgnieść w moździerzu. Pędy warstwami przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 , czyli tyle ile mamy gramów/kilogramów pędów tyle dajmy cukru.Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słoikiem, aby syrop oblewał wszystkie pędy, jeśli tak nie jest odsypujemy cukru. Po trzech tygodniach syrop zlewamy do ciemniej buteleczki, a z pozostałe pędy możemy zalać spirytusem:)Na zdrowie!



