ßßß

Składniki: 1,5 kg żeberek w pasku250 ml ketchupu50 g. musztardy stołowej1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżka mieszanki ziół1 kg. pieczarek4 bulwy topinambura2 cebule2 łyżki masła 82% Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.Ketchup wymieszać z musztardą oraz przyprawami.Zamarynować żeberka, odstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na noc.Pieczarki obrać, poprzekrajać na pół, obrane bulwy topinambura pokroić w plastry, cebulę w piórka.Na dno naczynia żaroodpornego położyć masło, ułożyć warstwę warzyw, a następnie mięso.Czynność powtarzać do wykończenia składników.Piec ok 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podczas pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem.
Smacznego