ßßß Cookit - przepis na ,,Chleb żytni z ziarnami’’

,,Chleb żytni z ziarnami’’

nazwa

Wykonanie

Chcesz upiec domowy chleb? Podaje prosty przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką oraz z ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie.
Składniki:
mąka pszenna razowa chlebowa 300 g
mąka żytnia jasna 100 g
mąka pszenna chlebowa 100 g
około 100 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby
sól 10 g
14 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru brązowego
woda 340 ml
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch foremek około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/chleb-zytni-z-ziarnami