ßßß Cookit - przepis na Nalewka mandarynkowa (3 składniki)

Nalewka mandarynkowa (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Słodka, aromatyczna nalewka z mandarynek idealnie sprawdzi się do świątecznych drinków. To też wspaniały, własnoręcznie robiony prezent, którym możecie obdarować bliskich. Pachnie przepięknie, ten zapach świeżych owoców od razu kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Ma głęboki, soczysty pomarańczowy odcień i robi się ją jedynie kilka dni! Dlatego Spokojnie zdążycie przyrządzić ją na Święta. A może będzie fajnym urozmaiceniem na Sylwestra? Jeśli lubicie domowe nalewki, spróbujcie koniecznie!
Składniki
mandarynki [5 średnich sztuk]
spirytus 95% [250 ml]
cukier [250 g – 300 g]
Dodatkowo:
woda [750 ml / 3 szklanki]
przyprawy korzenne [1 gwiazdka anyżu, 2 laski cynamonu, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu] – opcjonalnie
Przygotowanie
Mandarynki sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Następnie obrać wierzchnią skórkę za pomocą ostrego noża lub obieraczki, uważając, aby obierać tylko pomarańczową część skórki – bez białego miąższu, który znajduje się pod spodem. Ta biała część jest bardzo gorzka – jeśli trafi do nalewki, końcowy produkt mocno zgorzknieje.
Obrane skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Teraz można też dodać przyprawy korzenne, jeśli się na to decydujemy.
Słoik zakręcić i odstawić na 5-7 dni – im dłużej stoi, tym więcej smaku nabierze.
Po upływie 5-7 dni będziemy rozcieńczać nalewkę.
250 g-300 g cukru zalać 250 ml wrzątku i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia . Wystudzić. Jeśli dodajecie do nalewki przypraw korzennych, polecam użyć 300 g cukru, aby zbalansować pikantny posmak. W innym wypadku 250 g cukru powinno wystarczyć.
Do tak przygotowanego syropu cukrowego dodać 500 ml wody i przelany przez sito alkohol. Wymieszać. Po wlaniu alkoholu do wody, kolor powinien się zmienić na jasny, słoneczny pomarańcz, a sam trunek powinien być bardziej nasycony, nie przejrzysty.
Nalewkę przelać do butelek i szczelnie zamknąć . Jeśli podczas przechowywania na dnie pojawi się osad, wystarczy wstrząsnąć przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/12/nalewka-mandarynkowa-3-skladniki.html