Wykonanie

Słodka, aromatyczna
nalewka z
mandarynek idealnie sprawdzi się do świątecznych
drinków. To też wspaniały, własnoręcznie robiony prezent, którym możecie obdarować
bliskich. Pachnie przepięknie, ten zapach świeżych
owoców od razu kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Ma głęboki, soczysty
pomarańczowy odcień i robi się ją jedynie kilka dni! Dlatego Spokojnie zdążycie przyrządzić ją na Święta. A może będzie fajnym urozmaiceniem na Sylwestra? Jeśli lubicie domowe
nalewki, spróbujcie koniecznie!Składniki►
mandarynki [5 średnich sztuk]►
spirytus 95% [250 ml]►
cukier [250 g – 300 g]Dodatkowo:►
woda [750 ml / 3 szklanki]►
przyprawy korzenne [1 gwiazdka
anyżu, 2 laski
cynamonu, 2
goździki, 2 ziarna
kardamonu] – opcjonalniePrzygotowanie
Mandarynki sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Następnie obrać wierzchnią skórkę za pomocą
ostrego noża lub obieraczki, uważając, aby obierać tylko
pomarańczową część skórki – bez białego miąższu, który znajduje się pod
spodem. Ta biała część jest bardzo gorzka – jeśli trafi do
nalewki, końcowy produkt mocno zgorzknieje.Obrane skórki przełożyć do słoika i zalać
spirytusem. Teraz można też dodać
przyprawy korzenne, jeśli się na to decydujemy.Słoik zakręcić i odstawić na 5-7 dni – im dłużej stoi, tym więcej smaku nabierze.Po upływie 5-7 dni będziemy rozcieńczać
nalewkę.250 g-300 g
cukru zalać 250 ml wrzątku i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia . Wystudzić. Jeśli dodajecie do
nalewki przypraw korzennych, polecam użyć 300 g
cukru, aby zbalansować pikantny posmak. W innym wypadku 250 g
cukru powinno wystarczyć.Do tak przygotowanego
syropu cukrowego dodać 500 ml
wody i przelany przez sito
alkohol. Wymieszać. Po wlaniu
alkoholu do
wody, kolor powinien się zmienić na jasny,
słoneczny pomarańcz, a sam trunek powinien być bardziej nasycony, nie przejrzysty.
Nalewkę przelać do butelek i szczelnie zamknąć . Jeśli podczas przechowywania na dnie pojawi się osad, wystarczy wstrząsnąć przed podaniem.Smacznego!