Wykonanie
Kiedy parę lat temu przywiozłam z Tajlandii kuleczki tapioki, nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, ani nawet jak to cudo ugotować. Minęło kilka lat i małe kuleczki są coraz bardziej popularne i pomysłów przybywa. Bardzo lubię wszelkie
puddingi, kleiste
ryże, dlatego
pudding z tapioki pokochałam od pierwszej łyżeczki. Można go przygotować na śniadanie, ale ja zjadłam go na deser, nie lubię ograniczeń. Możecie użyć dowolnych
owoców. Drugą partię zjedliśmy z musem z
mango i papai, ale ponieważ tęsknie za słońcem i latem, na pierwszy rzut użyłam resztki
truskawek. Wiem, że nie powinnam narzekać na brak słońca. W czasie ferii udało nam się go trochę złapać i podładować akumulatory, ale to ciągle mało! Tęsknie za ciepełkiem i czekam na wiosenny czas z nadzieją. Sprawiam sobie małą radość i od czasu do czasu, rozmrażam
truskawki i dodaję je do koktajlu. Od razu poprawia mi się humor. Jeśli zastanawiacie się nad wypróbowanie tapioki, koniecznie spróbujcie!

Składniki:1/3 szklanki perełek tapiokiok 500 ml
mleka (u mnie
kokosowe)
cukier kokosowy (lub np
syrop klonowy)szklanka
truskawek- mrożone trzeba rozmrozićWykonywanie:Kulki tapioki wrzuć do garnka i zalej
mlekiem. Wymieszaj i odstaw przynajmniej na 40 minut. W tym samym
mleku ugotuj ją ok 20 minut, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodaj
cukier.
Truskawki ugotuj kilka minut i gdy przestygną zmiksuj je lub rozgnieć widelcem.
Pudding rozlej do szklanek i ułóż na nim
truskawki. Schłodź w lodówce.Smacznego!