Schab solony

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ozory Sous Vide
Schab solony
- schab wieprzowy ze skórą
- peklosól
- sól kamienna
- woda
- pieprz
- listek laurowy
- czosnek
- kolendra
Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać. Przygotować solankę: sól kamienna + peklosól 1:1 rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%. Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.
Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.
Mięso jest dość słone, podobny wyrób jadłem kiedyś na Litwie.
Smacznego
piątek, 02 marca 2018, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Schab solony
Ozory Sous Vide
Serdelki Sous Vide
Polędwica fuet
Sum wędzony w dzwonkach sous ...
Schab chłopski
Pierniczki świąteczne
Pasztetowa drobiowo-wieprzowa
Sało z dzika
Tuńczyk wędzony
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2018/03/Schab-solony.html