Orzeźwiające mojito

nazwa

Wykonanie

Mojito jest obowiązkowym drinkiem w moim letnim menu – jego składniki doskonale ze sobą współgrają i tworzą przepyszną całość. Mojito pochodzi z Kuby i jest przygotowywane na bazie białego rumu. Do drinka dodaje się także limonkę, miętę oraz brązowy cukier. Całość dopełnia się kruszonym lodem oraz gazowaną wodą.
Niektórzy przygotowują także drink z dodatkiem sprite, jednak dla mnie wtedy jest zbyt słodkie, a aromat limonki oraz mięty jest średnio wyczuwalny. Najlepiej dopełniać go kruszonym lodem oraz podawać z dwiema słomkami, w razie gdyby jedna z nich się zapchała liśćmi mięty.
Zobacz też:
Owocowe koktajle na bazie różowego wina
Lemoniada chia fresca – naturalny izotonik
10 pysznych przepisów na zdrowe koktajle
Przepis na Mojito
Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut
Składniki
50 ml białego rumu
limonka
10 listków mięty
łyżka brązowego cukru
lód do dopełnienia
woda gazowana
słomki do podania
Przepis
1
Limonkę kroimy na 8 części. Do szklanki wkładamy 6 części limonki oraz 8 listków mięty. Dodajemy cukier.
2
Całość ubijamy w szklance, aby limonka oraz liście mięty puściły sok. Dodajemy rum.
3
Całość dopełniamy lodem i wodą mineralną. Ozdabiamy pozostałą limonką oraz miętą.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/05/mojito-przepis