Wykonanie
Po testowaniu niezliczonych przepisów, byłam przekonana, że zrobienie bezglutenowych
faworków z pieca graniczy z cudem. Jedyne, co sugerował internet to gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a że nie lubię takich rozwiązań, prawie się poddałam. I oczywiście JAK ZWYKLE okazało się, że prosty sposób jest najlepszy! W desperacji połączyłam 4 składniki, wstwiłam do piekarnika życząc sobie szczęścia i są! Super proste, posypane pudrowym
ksylitolem, bez
jajek, bez glutenu, bez
mąki i
cukru! Myślę, że spokojnie
jogurt grecki można podmienić na jakiś gęsty
jogurt roślinny, aby przepis był całkowicie wegański :) Mam nadzieję, że i Wam zasmakują :)Porcje: ok. 50-60 sztukSkładniki►
mąka kukurydziana [85 g / 3/4 szklanki + do posypania blatu]►
mąka ziemniaczana [120 g / 3/4 szklanki]►
jogurt grecki [140 g / 1/2 szklanki]►
olej kokosowy/masło [100 g]►
ksylitol w pudrze do posypania (zmielony w maszynce do
kawy) [ok 4-5 łyżek]PrzygotowanieMiękkie
masło lub
olej kokosowy wymieszać z
mąką i
jogurtem za pomocą widelca lub miksera ręcznego.Zagnieść ciasto dłonią w spójną kulkę, podzielić na 4 części i jedną z nich wyłożyć na blat podsypany
mąką kukurydzianą.Za pomocą wałka (także podsypanego
mąką) rozwałkować ciasto na cienki placek(2-3 cm). Podczas wałkowania należy porządnie podypać
mąką całą powierzchnie, aby ciasto nie przykleiło się do blatu.Wyciąć podłużne kawałki i ,,uszczypnąć” je na środku, aby stworzyć kokardkę. Niestety, ciasto jest bardzo kruche i nie można go przełożyć, ani skręcić jak klasycznych
faworków. Po wielu próbach
doszłam do wniosku, że kokardki to najlepszy i najmniej problematyczny sposób, aby
faworki z tego ciasta wyszły ładne :) Oczywiście, jeśli nie chcecie się ,,bawić”, można po prostu upiec prostokątne lub wycinane
ciasteczka i też będą świetne!
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja przekładam
ciastka łopatką do przewracania naleśników, żeby
mieć pewność, że się nie połamią podczas ,,transportu” :)).Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż staną się złotobrązowe.
Ksylitol zmielić w młynku do
kawy na puder i posypać gotowe
ciasteczka.Smacznego!