ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe, pieczone faworki (5 składników)

Bezglutenowe, pieczone faworki (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Po testowaniu niezliczonych przepisów, byłam przekonana, że zrobienie bezglutenowych faworków z pieca graniczy z cudem. Jedyne, co sugerował internet to gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a że nie lubię takich rozwiązań, prawie się poddałam. I oczywiście JAK ZWYKLE okazało się, że prosty sposób jest najlepszy! W desperacji połączyłam 4 składniki, wstwiłam do piekarnika życząc sobie szczęścia i są! Super proste, posypane pudrowym ksylitolem, bez jajek, bez glutenu, bez mąki i cukru! Myślę, że spokojnie jogurt grecki można podmienić na jakiś gęsty jogurt roślinny, aby przepis był całkowicie wegański :) Mam nadzieję, że i Wam zasmakują :)
Porcje: ok. 50-60 sztuk
Składniki
mąka kukurydziana [85 g / 3/4 szklanki + do posypania blatu]
mąka ziemniaczana [120 g / 3/4 szklanki]
jogurt grecki [140 g / 1/2 szklanki]
olej kokosowy/masło [100 g]
ksylitol w pudrze do posypania (zmielony w maszynce do kawy) [ok 4-5 łyżek]
Przygotowanie
Miękkie masło lub olej kokosowy wymieszać z mąką i jogurtem za pomocą widelca lub miksera ręcznego.
Zagnieść ciasto dłonią w spójną kulkę, podzielić na 4 części i jedną z nich wyłożyć na blat podsypany mąką kukurydzianą.
Za pomocą wałka (także podsypanego mąką) rozwałkować ciasto na cienki placek(2-3 cm). Podczas wałkowania należy porządnie podypać mąką całą powierzchnie, aby ciasto nie przykleiło się do blatu.
Wyciąć podłużne kawałki i ,,uszczypnąć” je na środku, aby stworzyć kokardkę. Niestety, ciasto jest bardzo kruche i nie można go przełożyć, ani skręcić jak klasycznych faworków. Po wielu próbach doszłam do wniosku, że kokardki to najlepszy i najmniej problematyczny sposób, aby faworki z tego ciasta wyszły ładne :) Oczywiście, jeśli nie chcecie się ,,bawić”, można po prostu upiec prostokątne lub wycinane ciasteczka i też będą świetne!
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja przekładam ciastka łopatką do przewracania naleśników, żeby mieć pewność, że się nie połamią podczas ,,transportu” :)).
Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż staną się złotobrązowe.
Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder i posypać gotowe ciasteczka.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/02/bezglutenowe-pieczone-faworki.html