Wykonanie
Dawno mnie tu nie było, ale za dużo spraw na głowie i za mało czasu. Doba powinna
mieć jeszcze jakieś 5 godzin więcej, a i tak podejrzewam, że to by nie wystarczyło. Ale dziś znalazłam chwilkę, żeby wprowadzić przepis na
sałatkę porową. Pyszna, o wyrazistym smaku
pora, złagodzona słodkością
zielonego groszka i
sera żółtego. Polecam zwłaszcza koneserom
pora.Składniki na
sałatkę porową:2 średniej wielkości
pory20 dag
sera żółtego (u mnie gouda)10
jajek ugotowanych na twardopuszka
groszku konserwowego (u mnie mały woreczek ugotowanego mrożonego
groszku)1 mały słoik
majonezusól i
pieprzPrzygotowanie sałatki porowej.
Pora oczyszczamy i kroimy w pół paseczki. Zalewamy wrzątkiem na 3 minutki, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i ponownie odcedzamy. Wystudzony
por przekładamy do miski, a do niego dodajemy
jajka pokrojone w grubą kostkę,
żółty ser starty na tarce o grubych oczkach,
majonez,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski, a na wierzch wysypujemy warstwę odcedzonego
groszku konserwowego (lub tak jak u mnie ugotowanego, odcedzonego, przestudzonego,
mrożonego zielonego groszku).
Sałatkę porową schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Można ją przykryć folią spożywczą, aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce. Smacznego !!!