Wykonanie
Składniki:Ptysie:1 szklanka
wody125g masła/margaryny1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaKrem budyniowy:500ml
mleka2 budynie
waniliowe3 łyżki
cukru200g masła/margarynyPrzygotowanie:Ptysie:W garnku z grubym dnem gotujemy
wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już
wodę z tłuszczem, wsypujemy
mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.Ostudzone ciasto miksujemy z
jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości
orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.Krem budyniowy:1,5 szklanki
mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki
mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami
cukru.Na wrzące już
mleko, wlewamy
budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.