ßßß
Karmel, ciastko i czekolada! A to wszystko bez rafinowanego cukru, glutenu, laktozy i innych bzdur. :) Kokosowo-migdałowy spód, karmel z daktyli i warstwa deserowej czekolady. A do tego dziecinnie proste w przygotowaniu! Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)Porcje: 12 Kalorie na porcję: 152 Makroskładniki na porcję: B: 4g T: 8g WW: 13gSkładniki► mąka kokosowa [65 g / 1/2 szklanki]► mielone migdały [65 g / 1/2 szklanki]► olej kokosowy [30 g / 3 łyżki]► miód / syrop klonowy [20 g / 2 łyżki]► daktyle [100 g]► masło orzechowe [40 g / 2 łyżki]► czekolada gorzka [50 g / 1/2 tabliczki]PrzygotowanieW dużej misce wymieszać: mąkę kokosową, mielone migdały, 2 łyżki oleju kokosowego i 2 łyżki miodu/syropu klonowego.Wyłożyć ciastem natłuszczoną kwadratową lub prostokątną blachę (wysokość ciasta ok. 2 cm).Piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić.Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 30 minut. Po upływie tego czasu odsączyć i przełożyć do miski z masłem orzechowym. Zblendować na gładką masę.Ostudzoną warstwę ciasta pokryć daktylową masą. Wstawić do lodówki do stężenia (ok. pół godziny).W międzyczasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego.Wylać czekoladę na krem daktylowy i rozprowadzić równomiernie.Schłodzić do stężenia. Przechowywać w lodówceSmacznego!