Wykonanie
wtorek, 7 Listopad 2017, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Pomysł na sycący, szybki obiad, który każdy bez problemu przygotuje.Składniki:około 250 g tortellini z dowolnym nadzieniem1 , 5 szklanki passaty pomidorowej1
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki kremowego
serka (może być
ricotta albo zwykły
twarożek)łyżka
olejupół łyżeczki
ziół prowansalskich albo świeże, posiekane listki
bazyliisól do smaku4 łyżki tartego
żółtego seraTortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu.W rondelku przygotowujemy sos. Na
oleju szklimy drobno posiekaną
cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
zioła prowansalskie, wlewamy passatę
pomidorową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż
cebula będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy
serek i dokładnie mieszamy. Dosalamy do smaku.Ugotowane i odcedzone tortellini przekładamy do natłuszczonej foremki żaroodpornej. Polewamy sosem. Posypujemy startym
żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut.