ßßß Cookit - przepis na Domowa salsa paprykowo-pomidorowa – wysmienita!

Domowa salsa paprykowo-pomidorowa – wysmienita!

nazwa

Wykonanie

Domowa salsa paprykowo-pomidorowa to nic innego jak eksperyment – miałam za dużo pomidorów, które mogły się w każdej chwili zacząć psuć. Więc dokupiłam czerwone papryki i zaczęłam eksperyment. Po przygotowaniu salsy, zamknęłam je na ciepło w słoiki a następnie spasteryzowałam domowym sposobem .
Kiedy chcę, sięgam po słoik i delektuję się wyśmienitym smakiem mojej salsy paprykowo-pomidorowej 🙂
cztery większe czerwone papryki
około 20 koktajlowych pomidorków
trzy większe ząbki czosnku
dwie średniej wielkości czerwone cebule
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz cayenne
W pierwszej kolejności naszykowałam bardzo dużą brytfankę, którą skropiłam odrobiną oliwy.
Następnie nastawiłam piekarnik na grzanie na 200℃.
Pomidorki przekroiłam na połówki i wrzuciłam do brytfanki.
Cebulę i czosnek pokroiłam niedbale w plasterki i dorzuciłam do brytfanki z pomidorkami.
Paprykom odkroiłam wieczka z ogonkiem i pokroiłam je w średniej wielkości kawałki. Pokrojone papryki wrzuciłam do brytfanny z warzywami i olałam obficie oliwą. Następnie dokładnie wymieszałam – ważne by wszystkie warzywa były „oblane” oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekałam przez trzydzieści minut często mieszając by wszystkie warzywa równomiernie się zapiekły i zmiękły.
Po zapieczeniu warzyw wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam na bok by przestygły.
Do średniej wielkości garnka (użyłam z warstwą teflonu) przerzuciłam zapieczone warzywa.
Następnie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałam wszystkie warzywa.
Doprawiłam do smaku przyprawami, dokładnie wymieszałam i zagrzałam na średnim ogniu.
Ciepłą salsę nałożyłam łyżką do słoików a następnie poddałam domowej pasteryzacji .
Smacznego!
Polecam inne przepisy na salsy, pasty lub sosy:
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/01/30/domowa-salsa-paprykowo-pomidorowa