ßßß Cookit - przepis na Koktajl bananowo-mango

Koktajl bananowo-mango

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie jak w na początku lat ’90 na półkach sklepowych pojawiły się pierwsze jogurty produkowane przez Bakomę z logiem niemieckiego koncernu „Onken”? To dzięki Bakomie poznałam smak takich owoców jak marakuja czy mango. Więc za każdym razem, gdy sięgam po mango od razu przypominają mi się tamte jogurty, które ówcześnie mogłam kupić tylko w prestiżowych hipermarketach – sklepiki osiedlowe rzadko oferowały tego typu produkty.
Koktajl bananowo-mango to bardzo prosty w wykonaniu gęsty jogurt, bardzo smaczny i syty. Kalorii nie liczę, gdyż nie ma w nim nic prócz naturalnych cukrów 🙂
jedno dojrzałe mango
jeden większy i dojrzały banana
jogurt naturalny
blender 🙂
Gdy zaopatrywałam się w mango, należy zaopatrzyć się w ten najbardziej pomarańczowo-czerwony i w miarę równomiernie miękki. Mój nie był miękki tak jakbym tego sobie życzyła, więc poleżał w domu dwa tygodnie i był idealnie miękki.
Przygotowałam średniej wielkości garnek, tak by podczas krojenia mango – robiłam to nad garnkiem – soki wypływające z owocu wpadały prosto do garnka. Wpierw należy obrać większą część mango ze skórki a samo mango należy wrzucić do garnka. Skóra z manga jest bardzo gruba i trudno ją przy użyciu blendera dokładnie zmiksować w drobny maczek.
Banana obieramy ze skórki i dorzucamy do garnka.
Dokładamy 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego i wszystko dokładnie miksujemy przy użyciu blendera.
Koktajl będzie bardzo gęsty – jedliśmy go łyżką, więc jeżeli wolicie by był bardziej płynny, musicie dodać około 70ml mleka i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na napoje domowej roboty:
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/02/02/koktajl-bananowo-mango