ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym

Kasza jaglana z gruszką i sosem wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
pół szkanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 gruszki
sos wiśnowy
syrop klnowy lub z agawy do posłodzenia
Wykonanie
kaszę jaglana przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać aby pozbyć się goryczy która występuje w kaszy. Należy kaszę przepłukać pod zimną wodą kilka razy a na koniec wymoczyć ilka minut we wrzątku.
Kasza jeśli zbyt gęsta należy rozrobić z mlekiem.
Kaszę przekładamy do miski . Na kaszę wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz polewamy sosem wiśniowym który albo robimy sami z kompotu wiśniowego lub zastępujemy powidłami wiśniowymi względnie inną polewą jaką mamy obecnie w domu .
Kaszę jaglaną można przechowywac w lodówce kilka dni i używać codziennie rano na śniadanie, po podgrzaniu z mlekiem.
Źródło:http://panikucharka.pl/przepisy/sniadanie-z-owsianka/kasza-jaglana-gruszka-sosem-wisniowym