ßßß Cookit - przepis na Zakwas owsiany na żur

Zakwas owsiany na żur

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 10 minut
Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)
Składniki na zakwas:
700ml letniej wody
6 łyżek mąki owsianej
6 ząbków czosnku
6 liści laurowych
12 kulek ziela angielskiego
2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty
Przygotowanie zakwasu:
Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni.
Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zakwas-owsiany