Wykonanie


Czas przygotowania: 10 minutPrawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej
mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście do najbliższego sklepu, mając do tego w gratisie pewność, że jecie zdrowo i bez chemii :)Składniki na zakwas:700ml letniej
wody6 łyżek
mąki owsianej6 ząbków
czosnku6
liści laurowych12 kulek
ziela angielskiego2 łyżki soku z
ogórków kiszonych/kapustyPrzygotowanie zakwasu:
Wodę mieszamy z
mąką i
przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni.Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu.