Wykonanie
Ananas na ciepło to idealny dodatek do śniadania - możemy podać go np. z chrupiącymi tostami i
twarożkiem. Świetnie sprawdzi się także jako deser:
solo, lub w towarzystwie gofrów,
lodów czy budyniu. Jeśli zaś zawiniemy go w naleśniki, mamy smaczny obiad.

1
ananas1 łyżka
masła4 łyżki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1. Z
ananasa odkrawamy liście oraz twardą dolną część. Kroimy
owoc na pół a następnie każdą polówkę na ćwiartki. Z każdej ćwiartki odkrawamy twardy rdzeń oraz skrawamy skórkę.

Następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 0 , 5-1 cm.2. W rondelku rozgrzewamy
masło wraz z
cukrem i esencją
waniliową. Dodajemy kawałki
ananasa, mieszamy i zagotowujemy. Gdy
owoc puści trochę soku, oprószamy całość
mąką i, mieszając, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, po czym podajemy z wybranymi dodatkami.Zapisz