Wykonanie
Sos
koperkowy przygotowałam do pulpetów z
mięsa mielonego. To była odmiana od
sosu pomidorowego i sosu
serowego. Do sosu dodałam odrobinę
cukru, co sprawiło, że sos był nietypowy i bardzo smaczny – dodam też, że sos ten przygotowałam sama – nie szukałam ściągawki w przepisach książkowych czy też w internecie. Oto mój ekspryment.pół pęczka świeżego
koperkujedna szklanka
mlekajedna płaska łyżka
mąkijedno
żółtko lub łyżka
masła lub
śmietankiprzyprawy:
sól,
cukierW pierwszej kolejności posiekałam drobno pęczek
koperku.Następnie przesiałam
mąkę i dodałam kilka łyżek zimnego
mleka i dokładnie wymieszałam trzeaczką by nie było grudek.Pozostałe
mleko mocno podgrzałam i wlałam
mleko wymieszane z
mąką i trzepaczką ponownie wszystko razem dokładnie wymieszałam. Gdy
mleko się zagotowało i zgęstniało, zdjęłam rondelek z kuchenki i odstawiłam na bok.Następnie do garnka z
mlekiem dodałam
żółtko i ponownie dokładnie wymieszałam.Następnie do sosu dodałam cały posiekany
koperek.Doprawiłam do smaku odrobiną
soli i
cukru.Gotowe pulpety z
mięsa mielonego polałam przygotowanym sosem.Smacznego!Polecam inne przepisy na sosy do dań obiadowych:(No Ratings Yet)Loading...