ßßß
Danie ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania 30 minutPorcjeporcjeSkładnikiFrancuskie tosty1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego(lub 8 kromek chleba tostowego)1 szt. jajka100 ml mleka1 łyżka cukru1/2 łyżeczki pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Karmelizowane brzoskwienie2 szt. brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)3 łyżki miodu1 łyżeczka masła1/2 szt. cytryny(soku z cytryny)Danie ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania 30 minutPorcjeporcjeSkładnikiFrancuskie tosty1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego(lub 8 kromek chleba tostowego)1 szt. jajka100 ml mleka1 łyżka cukru1/2 łyżeczki pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Karmelizowane brzoskwienie2 szt. brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)3 łyżki miodu1 łyżeczka masła1/2 szt. cytryny(soku z cytryny)
Sposób przygotowaniaTosty francuskiePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanilią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem.Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 minut.Karmelizowana brzoskwiniaW trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię.Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie.Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.Upieczone tosty francuskie wyłożyć na talerz i polać karmelizowaną brzoskwinią.Inne informacje
wpisUdostępnij ten przepis