Wykonanie
Słodkie śniadanie najlepiej smakuje jak jest zimno 🙂 Z dodatkiem cynamonu idealnie wprawia w nastrój przedświątecznych przygotowań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku. Polecam.
Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.Wydruk przepisuZapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami
Danie ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania 30 minutPorcjeporcjeSkładnikiFrancuskie tosty1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego(lub 8 kromek chleba tostowego)1 szt.
jajka100 ml
mleka1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Karmelizowane brzoskwienie2 szt.
brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)3 łyżki miodu1 łyżeczka
masła1/2 szt.
cytryny(
soku z cytryny)Danie ŚniadaniaKuchnia PolskaCzas przygotowania 20 minutCzas gotowania 30 minutPorcjeporcjeSkładnikiFrancuskie tosty1/2 szt. chałki/ ciasta drożdżowego(lub 8 kromek chleba tostowego)1 szt.
jajka100 ml
mleka1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki pasty waniliowej(ekstraktu waniliowego)Karmelizowane brzoskwienie2 szt.
brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)3 łyżki miodu1 łyżeczka
masła1/2 szt.
cytryny(
soku z cytryny)
Sposób przygotowaniaTosty francuskiePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać
mleko z
jajkiem,
cukrem oraz wanilią.
Chałkę obtoczyć w mieszaninie z
mlekiem.
Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 minut.Karmelizowana
brzoskwiniaW trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię.Na patelni rozgrzać
miód z sokiem
cytrynowym i cynamonem. Wrzucić
brzoskwinie.
Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż
brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.Upieczone tosty francuskie wyłożyć na talerz i polać karmelizowaną
brzoskwinią.Inne informacje
wpisUdostępnij ten przepis