ßßß Cookit - przepis na Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami

Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Słod­kie śni­adanie najlepiej smaku­je jak jest zim­no 🙂 Z dodatkiem cyna­monu ide­al­nie wpraw­ia w nas­trój przedświąteczny­ch przy­go­towań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku. Pole­cam.
Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z puszki mogą być za miękkie, ale też się uda.
Wydruk przepisu
Zapiekane tosty fran­cuskie z kar­meno­li­zowanymi brzoskwini­ami
Danie Śni­ada­nia
Kuch­nia Pol­ska
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­niki
Fran­cuskie tosty
1/2 szt. chałki/ cias­ta drożdżowe­go(lub 8 kromek chle­ba tostowe­go)
1 szt. jajka
100 ml mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pasty wanil­iowej(ekstrak­tu wanil­iowe­go)
Karmeli­zowane brzoskwie­nie
2 szt. brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)
3 łyżki mio­du
1 łyżeczka masła
1/2 szt. cytryny(soku z cytryny)
Danie Śni­ada­nia
Kuch­nia Pol­ska
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­niki
Fran­cuskie tosty
1/2 szt. chałki/ cias­ta drożdżowe­go(lub 8 kromek chle­ba tostowe­go)
1 szt. jajka
100 ml mleka
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pasty wanil­iowej(ekstrak­tu wanil­iowe­go)
Karmeli­zowane brzoskwie­nie
2 szt. brzoskwiń(świeże lub twarde z puszki)
3 łyżki mio­du
1 łyżeczka masła
1/2 szt. cytryny(soku z cytryny)
Sposób przy­go­towa­nia
Tosty fran­cuskie
Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Chałkę pokroić na kromki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanil­ią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem.
Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 min­ut.
Karmeli­zowana brzoskwinia
W trak­cie pieczenia fran­cuski tostów roz­grzać patel­nię.
Na patel­ni roz­grzać miód z sok­iem cytrynowym i cyna­monem. Wrzu­cić brzoskwinie.
Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 min­ut, aż brzoskwinie będą miękkie a utwor­zony sos zgęst­nieje, miesza­jąc od cza­su do cza­su.
Upiec­zone tosty fran­cuskie wyłożyć na talerz i polać karmeli­zowaną brzoskwinią.
Inne infor­ma­c­je
wpis
Udostęp­nij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/zapiekane-tosty-francuskie-karmenolizowanymi-brzoskwiniami