Wykonanie
Bardzo szybki i smaczny dodatek do drugiego dania to zielone
ogórki z
czosnkowym dipem.
Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak
arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość
wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających.Składniki:1-2
ogórki1 łyżka
majonezu1-2 ząbki
czosnku1/2 łyżki gęstego
jogurtuPrzyprawy:
sól,
pieprz.Wykonanie:
Ogórki umyć.Obrać ze skórki.Pokroić w cienkie plasterki.Polać przygotowanym dipem
czosnkowym i przemieszać.

Dip:W małym słoiczku z odrobiną
soli i
pieprzu wymieszać
jogurt,
majonez, przeciśnięty przez praskę
czosnek.

Ciekawostka:Najprawdopodobniej pochodzi z Indii, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.
Ogórki zawierają enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C. Dlatego też nie poleca się łączenia warzyw bogatych w tą witaminę z
ogórkami.