Wykonanie
<
Kawa jesienno – zimowaKrem marchwiowy >Risengrød – czyli duński
ryż na mlekuTak jak w Polsce, w Danii również
jada się
ryż na mleku , z
cukrem cynamonowym i kleksem
masła na wierzchu. Taki
ryż je się głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia podczas weekendowych śniadań. Do tego dania używa się specjalny
ryż , taki sam jak do risotto.
Ryż ten jest bardzo kleisty i ma bardzo krótkie ziarnka. Bardzo dobrze rozpada sie w gotowaniu i ma mazistą konsystencję.
Duńczycy robią ten
ryż oraz podają w ten oto sposóbPrzepis na 2 osoby
Ryż do risotto 100 grampół litra dowolnego
mlekaszczypta
soli1 łyżka drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
masłaWykonanieDo rondla o grubym spodzie wlewamy
mleko oraz wsypujemy
ryż. Dodajemy szczyptę
soli. W momencie zagotowania się
mleka skręcamy palnik na mały i gotujemy tak aż do momentu kiedy
ryż wchłonie prawie całe
mleko i będzie miękki. Cały czas trzeba pilnować garnka aby
ryż się nie przypalił, co bardzo często się zdarza. Należy często mieszać.
Cukier, drobny do wypiekow , mieszamy z
cynamonem.
Ryż wkładamy do misek i posypujemy
cynamonowym cukrem, na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę
masła.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka ><
Kawa jesienno – zimowaKrem marchwiowy >