ßßß Cookit - przepis na Risengrød – czyli duński ryż na mleku

Risengrød – czyli duński ryż na mleku

nazwa

Wykonanie

< Kawa jesienno – zimowa
Krem marchwiowy >
Risengrød – czyli duński ryż na mleku
Tak jak w Polsce, w Danii również jada się ryż na mleku , z cukrem cynamonowym i kleksem masła na wierzchu. Taki ryż je się głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia podczas weekendowych śniadań. Do tego dania używa się specjalny ryż , taki sam jak do risotto. Ryż ten jest bardzo kleisty i ma bardzo krótkie ziarnka. Bardzo dobrze rozpada sie w gotowaniu i ma mazistą konsystencję.
Duńczycy robią ten ryż oraz podają w ten oto sposób
Przepis na 2 osoby
Ryż do risotto 100 gram
pół litra dowolnego mleka
szczypta soli
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła
Wykonanie
Do rondla o grubym spodzie wlewamy mleko oraz wsypujemy ryż. Dodajemy szczyptę soli. W momencie zagotowania się mleka skręcamy palnik na mały i gotujemy tak aż do momentu kiedy ryż wchłonie prawie całe mleko i będzie miękki. Cały czas trzeba pilnować garnka aby ryż się nie przypalił, co bardzo często się zdarza. Należy często mieszać. Cukier, drobny do wypiekow , mieszamy z cynamonem. Ryż wkładamy do misek i posypujemy cynamonowym cukrem, na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę masła.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Kawa jesienno – zimowa
Krem marchwiowy >
Źródło:http://panikucharka.pl/kuchnia-dunska/risengrod-czyli-dunski-ryz-mleku