ßßß Cookit - przepis na Lody jagodowe z białą czekoladą

Lody jagodowe z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Trochę mnie nie było, ale na chwile do Was wracam z nowym, pysznym przepisem. Wprawdzie lato w tym roku nas nie rozpieszcza, ale pora na lody zawsze jest odpowiednia. Szczególnie kiedy półki na straganach uginają się pod ciężarem świeżych, pysznych owoców. Maliny, jagody, jeżyny... ciężko nie skorzystać z takich dobrodziejstw. Ostatnio miałam ochotę na lody. Na pyszną owocową dawkę kalorii. Wybrałam nasze polskie jagody. A nic tak dobrze nie pasuje do deserów jagodowych jak biała czekolada. Połączenie znakomite! Warto spróbować póki jeszcze słońce za oknem i ciepełko na dworze ;). Szczególnie, że do tego przepisu nie potrzebujecie maszynki do lodów.
Składniki:
500 ml kremówki 30%, schłodzonej
400 g mleka skondensowanego słodzonego (można dać całą puszkę, jeśli lubimy lody bardzo słodkie ;))
500 g jagód
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 tabliczki białek czekolady
Przygotowanie:
Jagody umyć i przebrać. Wrzucić do rondelka i zagotować, aż owoce się rozpadną (około kilka minut). Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Odstawić do schłodzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić do lodówki.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ekstrakt, puree z jagód, mleko skondensowane i białą czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Przed podaniem wyjąć na chwilę, żeby lody odrobinę zmiękły.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=180