Wykonanie
Trochę mnie nie było, ale na chwile do Was wracam z nowym, pysznym przepisem. Wprawdzie lato w tym roku nas nie rozpieszcza, ale
pora na
lody zawsze jest odpowiednia. Szczególnie kiedy półki na straganach uginają się pod ciężarem świeżych, pysznych
owoców.
Maliny,
jagody,
jeżyny... ciężko nie skorzystać z takich dobrodziejstw. Ostatnio miałam ochotę na
lody. Na pyszną
owocową dawkę kalorii. Wybrałam nasze polskie
jagody. A nic tak dobrze nie pasuje do deserów
jagodowych jak
biała czekolada. Połączenie znakomite! Warto spróbować
póki jeszcze słońce za oknem i ciepełko na dworze ;). Szczególnie, że do tego przepisu nie potrzebujecie maszynki do
lodów.Składniki:500 ml
kremówki 30%, schłodzonej400 g
mleka skondensowanego słodzonego (można dać całą puszkę, jeśli lubimy
lody bardzo słodkie ;))500 g
jagód1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 tabliczki
białek czekoladyPrzygotowanie:
Jagody umyć i przebrać. Wrzucić do rondelka i zagotować, aż
owoce się rozpadną (około kilka minut). Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Odstawić do schłodzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić do lodówki.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ekstrakt, puree z
jagód,
mleko skondensowane i
białą czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.Przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Przed podaniem wyjąć na chwilę, żeby
lody odrobinę zmiękły.