Przy okazji przygotowywania przepisu na pomidorówkę, upiekłam porcję pomidorów, z której zrobiłam domowy sos pomidorowy do makaronu. Z podanych proporcji wyjdzie mniej więcej tyle sosu, co z typowego kartonika, jaki dostaniecie w sklepie.Wykorzystajcie sos do Spaghettinapoli .Przepis na sos pomidorowyPorcji: 2-4 Czas gotowania: 60 minutSkładniki1 kg pomidorówpół główki czosnkuoliwa z oliwek do polania pomidorówdowolne ziołaPrzepis1Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą.2Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekamy pomidory około 50 minut.3Po zapieczeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę, a z czosnku łupiny.4Całość blendujemy i doprawiamy ulubionymi ziołami.