Wykonanie
Czy masz dosyć nieświeżych
wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś
szynkę domowej produkcji.
Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.Inspiracją do powstania
szynki domowej roboty była życzliwość
marki Winoszarnia .
Składniki:1 kg
piersi z kurczaka3 płaskie łyżeczki
żelatyny1 płaskie łyżeczki
soli½ łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy
solą,
pieprzem,
żelatyną,
przyprawą do kurczaka papryką i dokładnie mieszamy. Napełniamy woreczek, zawiązujemy, wkładamy do
szynkowara, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie
szynkowar wkładamy do większego garnka, wlewamy gorącą
wodę ponad poziom
szynki w szynkowarze,
wodę doprowadzamy do osiągnięcia temperatury ok. 80-85 stopni C i parzymy w tej temperaturze na minimalnym ogniu przez 60 minut. Następnie wyjmujemy z
wody, ostudzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz.