ßßß


Składniki:3 białka1 szczypta soli250 g cukru pudru, przesianego350 g zmielonych migdałów¼ szklanki mąki pszennejSkładniki na lukier:Szklanka cukru pudruBiałko z jajkaPrzygotowanie:Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem.Lukier królewski:W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskimSmacznego:)