ßßß


Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennejPół kostki masła1 szklanka miodu5 łyżek syropu klonowegoSzklanka cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajkoSkładniki na lukier:Szklanka cukru pudruBiałko z jajkaDodatkowo:foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkościSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.Lukier królewski:W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem.Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.