Wykonanie
Czas na deser! I to nie byle jaki bo super pyszny
pudding chia z
borówkami i
brzoskwinią. Idealny na lato, delikatnie
kokosowy, pełen sezonowych
owoców.
Pudding chia świetnie sprawdzi się również w formie drugiego śniadania. Ma lekką konsystencję a serwowany prosto z lodówki z pewnością zastąpi deser
lodowy podczas upalnych dni. To co do dzieła!

Składniki na 1 porcję:Nasiona chia 3 łyżeczki
Mleko 100 ml (roślinne lub zwierzęce)
Wiórki kokosowe 1 łyżka
Owoce:
borówki,
brzoskwinie,
maliny,
mango
Sposób przygotowania:Do miseczki wsypujemy nasiona chia, dodajemy
mleko,
wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut po czym raz jeszcze mieszamy i dokładnie rozbijamy powstałe grudki ( ten etap możemy powtórzyć z dwa
razy). Tak przygotowane nasiona odstawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

Gdy nasiona chia napęcznieją i „wchłoną” całe
mleko zabieramy się za uzupełnienie
puddingu chia
owocami. I tu czeka nas pełna dowolność. Z
owoców możemy przygotować mus i wyłożyć go na dnie szklanki lub ozdobić
pudding chia świeżymi, sezonowymi
owocami. W mojej wersji
pudding chia został podany z musem
brzoskwiniowym,
borówkami,
malinami i kawałkami
brzoskwiń, do dekoracji odrobina
mięty i piękny deser gotowy.
Pudding chia z
borówkami to genialny sposób na zdrowy deser czy letnią wersję drugiego śniadania. Pamiętajcie że nasiona chia to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, więc osoby, które nie przepadają za
rybami powinny włączyć nasiona chia do swojej diety. Ponadto nasiona chia zawierają wapń, żelazo, magnez, potas oraz oczywiście błonnik a tym samym wspomagają pracę jelit. Dzienna dawka nasion chia nie powinna przekroczyć 15 g czyli ok 3 łyżeczek nasion.Jeśli nie jedliście jeszcze
puddingu chia spróbujcie koniecznie!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:3 Średnia:3 . 7/5]