ßßß Cookit - przepis na Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini

Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 25 sierpnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Parę lat temu przez kilka miesięcy szalałam na punkcie kuchni tureckiej. Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini to przepis prosto z tejże kuchni. Zdjęcie jakie było dołożone do tego przepisu był oczywiście kuszące, lecz gdy sama przygotowałam ten dip – efekt końcowy zupełnie nie przypominał tego z tureckiego blogu, lecz to co najważniejsze to jego smak – tu okazał się miłą niespodzianką. Obecnie jesteśmy na etapie łączenia i sprawdzania, do czego będzie pasował. Dziś też przygotowuję chlebki pitta – zapewne kompozycja smaków będzie fajna.
dwa średnie bakłażany
dwa średnie granaty
3 łyżki tahini
połówka cytryny
jeden większy ząbek czosnku
pęczek świeżej natki pietruszki
W pierwszej kolejności obrałam bakłażany i pokroiłam w średniej wielkości kostkę i uprażyłam je na patelni na brązowy kolor.
Gdy bakłażany się prażyły, z granatów wyciągnęłam pestki i przy użyciu sokowirówki wycisnęłam z nich sok – powinno wam wyjść niecała szklanka. Garść pestek granatu odłożyłam by móc na koniec udekorować miseczkę z dipem.
Do średniej miski wrzuciłam trzy łyżki tahini, dodałam pół szklani soku z granatu, wycisnęłam sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszałam.
Czosnek obrałam z suchych łusek i wycisnęłam przez praskę prosto do miski z tahini.
Uprażony bakłażan przełożyłam do mniejszej miski i przy użyciu blendera zmieliłam na prawie gładką masę.
Papkę z bakłażanu dodałam do miski z tahini i dokładnie wymieszałam.
Zanim podacie dip na stół należy sprawdzić czy smak wam odpowiada – możecie dodać więcej soku z granatu lub/ i soku z cytryny.
Następnie poszatkowałam drobno natkę pietruszki i wymieszałam z dipem.
Wierzch udekorowałam paroma pestkami granatu i natką pietruszki.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dipy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/08/25/dip-z-baklazanu-soku-z-granatow-i-tahini