Wykonanie
Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"Jestem
absolutną fanką kaczego
mięsa i uwielbiam je w każdej postaci. A ta wersja piersi kaczych w słodko-słonej azjatyckiej glazurze absolutnie podbiła moje
serce:) Nie jest to typowa glazura teriyaki, jednak bardzo zbliżona w smaku. Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, robi się je dosłownie w jednej patelni. Jedyne na co trzeba uważać to czas smażenia
kaczki. Lubię kiedy piersi kacze są delikatne i różowe w środku, dlatego zawsze posługuję się termometrem kuchennym, dzięki któremu zawsze wiadomo kiedy należy
mięso zdjąć z patelni. Polecam!Scroll down for English
(2-3 porcje)Składniki:2 piersi z
kaczki1 szklanka sake4 łyżki
brązowego cukru1/4 szklanki jasnego
sosu sojowego1/3 szklanki
soku pomarańczowego1/3 szklanki posiekanej
dymkiPrzygotowanie:Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć
mięsa.Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą powłoką i umieść ją na małym ogniu.Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, zwiększ ogień do średniego i postaraj się delikatnie podnieść na chwilę piersi aby nie przywierały do patelni uważając by nie uszkodzić skórki.Teraz zwiększ ogień do średnio-dużego i smaż do porządnego zarumienienia skórki od
spodu, po czym przełóż piersi na talerz. Zlej tłuszcz do słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie.Do patelni wlej sake i wmieszaj
cukier, gotuj do rozpuszczenia
cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj
sos sojowy i
sok pomarańczowy. Jeżeli
sos jest zbyt intensywny w smaku dolej
wody, gdy za mało dodaj więcej
sosu sojowego.Włóż piersi kacze tym razem
mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu piersi.Zdejmij patelnię z ognia i przełóż piersi na deskę do krojenia. Jeżeli
sos jest zbyt rzadki gotuj go do momentu uzyskania konsystencji
syropu.Pokrój piersi na plasterki, polej sosem, posyp
dymką i podawaj.Smacznego!
English versionAsian style glazed duck breasts(2-3 servings)Inredients:2 duck breasts1 cup sake4 tbsp brown sugar1/4 cup light soy sauce1/3 cup orange juice1/3 cup scallions, sliced into
thin ringsPreparation:Score the fat
side of the duck breasts into a cross hatch pattern. Be careful not to cut the meat.Place the duck breast skin
side down into a heavy bottomed sauté pan over medium low heat and let the fat begin to render.As the fat weeps out, turn the heat up to medium and once the fat begins to bubble at the edge of the breast gently try to lift the breast without tearing the skin. Once the breasts are free from the pan turn the heat up a little
more.Saute the breast until they are
very brown on the skin
side only, next remove the breast from the pan and set them aside. Drain the duck fat into a jar and reserve the fat for another use.Place the pan back onto the heat and add the sake and sugar. Bring the sake to a boil to dissolve the sugar and cook until 1/4 cup evaporates. Add the soy and orange juice and stir. Taste the sauce and if it seems to strong add a splash of water and if it is too weak add a splash of soy sauce.Add the duck back to the skillet skin
side up and simmer the breast while bastion the skin until you have cooked them to the desired temperature. I like rosy pink, about 65 oC on the kitchen thermometer.Remove the pan from the heat and
move the duck to a cutting board and slice the duck into slices. If the sauce is too
thin, reduce it on high heat.
Pour the sauce onto a platter, then arrange the duck nicely on top, garnish with green onions and
serve.Enjoy!
Moją inspiracją był ten przepis.Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"