ßßß
 
            
         (2-3 porcje)Składniki:2 piersi z kaczki1 szklanka sake4 łyżki brązowego cukru1/4 szklanki jasnego sosu sojowego1/3 szklanki soku pomarańczowego1/3 szklanki posiekanej dymkiPrzygotowanie:Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą powłoką i umieść ją na małym ogniu.Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, zwiększ ogień do średniego i postaraj się delikatnie podnieść na chwilę piersi aby nie przywierały do patelni uważając by nie uszkodzić skórki.Teraz zwiększ ogień do średnio-dużego i smaż do porządnego zarumienienia skórki od spodu, po czym przełóż piersi na talerz. Zlej tłuszcz do słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie.Do patelni wlej sake i wmieszaj cukier, gotuj do rozpuszczenia cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego.Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu piersi.Zdejmij patelnię z ognia i przełóż piersi na deskę do krojenia. Jeżeli sos jest zbyt rzadki gotuj go do momentu uzyskania konsystencji syropu.Pokrój piersi na plasterki, polej sosem, posyp dymką i podawaj.Smacznego!
(2-3 porcje)Składniki:2 piersi z kaczki1 szklanka sake4 łyżki brązowego cukru1/4 szklanki jasnego sosu sojowego1/3 szklanki soku pomarańczowego1/3 szklanki posiekanej dymkiPrzygotowanie:Natnij skórkę na piersiach w 1 cm kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.Ułóż piersi skórą do dołu na patelni z nieprzywierającą powłoką i umieść ją na małym ogniu.Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, zwiększ ogień do średniego i postaraj się delikatnie podnieść na chwilę piersi aby nie przywierały do patelni uważając by nie uszkodzić skórki.Teraz zwiększ ogień do średnio-dużego i smaż do porządnego zarumienienia skórki od spodu, po czym przełóż piersi na talerz. Zlej tłuszcz do słoiczka do ewentualnego wykorzystania w późniejszym czasie.Do patelni wlej sake i wmieszaj cukier, gotuj do rozpuszczenia cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego.Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu piersi.Zdejmij patelnię z ognia i przełóż piersi na deskę do krojenia. Jeżeli sos jest zbyt rzadki gotuj go do momentu uzyskania konsystencji syropu.Pokrój piersi na plasterki, polej sosem, posyp dymką i podawaj.Smacznego! English versionAsian style glazed duck breasts(2-3 servings)Inredients:2 duck breasts1 cup sake4 tbsp brown sugar1/4 cup light soy sauce1/3 cup orange juice1/3 cup scallions, sliced into thin ringsPreparation:Score the fat side of the duck breasts into a cross hatch pattern. Be careful not to cut the meat.Place the duck breast skin side down into a heavy bottomed sauté pan over medium low heat and let the fat begin to render.As the fat weeps out, turn the heat up to medium and once the fat begins to bubble at the edge of the breast gently try to lift the breast without tearing the skin. Once the breasts are free from the pan turn the heat up a little more.Saute the breast until they are very brown on the skin side only, next remove the breast from the pan and set them aside. Drain the duck fat into a jar and reserve the fat for another use.Place the pan back onto the heat and add the sake and sugar. Bring the sake to a boil to dissolve the sugar and cook until 1/4 cup evaporates. Add the soy and orange juice and stir. Taste the sauce and if it seems to strong add a splash of water and if it is too weak add a splash of soy sauce.Add the duck back to the skillet skin side up and simmer the breast while bastion the skin until you have cooked them to the desired temperature. I like rosy pink, about 65 oC on the kitchen thermometer.Remove the pan from the heat and move the duck to a cutting board and slice the duck into slices. If the sauce is too thin, reduce it on high heat.Pour the sauce onto a platter, then arrange the duck nicely on top, garnish with green onions and serve.Enjoy!
English versionAsian style glazed duck breasts(2-3 servings)Inredients:2 duck breasts1 cup sake4 tbsp brown sugar1/4 cup light soy sauce1/3 cup orange juice1/3 cup scallions, sliced into thin ringsPreparation:Score the fat side of the duck breasts into a cross hatch pattern. Be careful not to cut the meat.Place the duck breast skin side down into a heavy bottomed sauté pan over medium low heat and let the fat begin to render.As the fat weeps out, turn the heat up to medium and once the fat begins to bubble at the edge of the breast gently try to lift the breast without tearing the skin. Once the breasts are free from the pan turn the heat up a little more.Saute the breast until they are very brown on the skin side only, next remove the breast from the pan and set them aside. Drain the duck fat into a jar and reserve the fat for another use.Place the pan back onto the heat and add the sake and sugar. Bring the sake to a boil to dissolve the sugar and cook until 1/4 cup evaporates. Add the soy and orange juice and stir. Taste the sauce and if it seems to strong add a splash of water and if it is too weak add a splash of soy sauce.Add the duck back to the skillet skin side up and simmer the breast while bastion the skin until you have cooked them to the desired temperature. I like rosy pink, about 65 oC on the kitchen thermometer.Remove the pan from the heat and move the duck to a cutting board and slice the duck into slices. If the sauce is too thin, reduce it on high heat.Pour the sauce onto a platter, then arrange the duck nicely on top, garnish with green onions and serve.Enjoy! Moją inspiracją był ten przepis.Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"
Moją inspiracją był ten przepis.Share the post "Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts"



