Wykonanie
Lato jeszcze trwa, i oby trwało jak najdłużej . Korzystajmy
póki możemy, ze świeżych
warzyw i owoców i róbmy zapasy do zamrażalnika ;-)Dzisiaj zapraszam na pyszny dietetyczny deser, który nawet rasowy diabetyk może wsuwać bez obaw ;-)Jest niskokaloryczny.W mojej wersji znajdziecie przepis na deser
jogurtowy z
truskawkami, ale zachowując podobne wartości możecie przygotować go również z
jagodami czy
malinami.Podane proporcje pozwolą na przygotowanie 4 porcji deseru po ok 160 gWartość energetyczna 1 porcji 110 kcal, WW-1 , 8

Składniki:400 g
jogurtu naturalnego 2%200 g
truskawek3 łyżeczki
ksylitolu4 łyżeczki
żelatynyTruskawki blendujemy z
ksylitolem , a następnie mieszamy z
jogurtem naturalnym.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody, dodajemy do niej jedną łyżkę masy jogurtowej i mieszamy. Następnie całość łączymy z pozostałą masą
jogurtową. Deser rozdzielamy na cztery porcje i schładzamy w lodówce .Smacznego ;-)
