ßßß
Korzeń maca właściwościJak już wspomniałam, głównie wskazuje się na właściwości wzmacniające organizm, dodające energii . Maca zalecany jest w stanach wymęczenia, osłabienia organizmu czy obniżonej odporności. Poprawia on koncentrację, pamięć a także usprawnia pracę mózgu, zalecany jest również osobom w podeszłym wieku.Korzeń maca zalecany jest również sportowcom, ze względu na zawartość steroli wspomaga budowę i wytrzymałość masy mięśniowej. Maca dodaje energii a także przyspiesza procesy regeneracyjne organizmu, więc polecana jest osobom aktywnym fizycznie.
Korzeń maca reguluje pracę gospodarki hormonalnej co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w okresie menopauzy, jak również zmagających się z uciążliwymi objawami, które towarzyszą podczas miesiączkowania. Maca wpływa na regulowanie cyklu u kobiet, jak również łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.Korzeń maca ze względu na właściwości energetyzujące oraz podnoszące witalność uznawany jest także za afrodyzjak. Co więcej maca jest źródłem aminokwasów, w tym także argininy, która odpowiada między innymi za odpowiednie ukrwienie narządów płciowych kobiet i mężczyzn a także za wzrost ruchliwości plemników. Stąd też wskazuje się na właściwości zwiększające płodność u osób spożywających macę.Warto również wiedzieć, iż spożywanie korzenia maca może wpływać na regulację pracy przysadki mózgowej oraz podwzgórza usprawniając tym samym pracę m.in tarczycy, jajników czy jąder.
Korzeń maca wartości odżywczeKorzeń maca uznawany jest za superfoods ze względu na bogactwo wartości odżywczych, w 100g produktu znajdziemy prawie 70g węglowodanów (źródło energii), 14 g łatwo przyswajalnego białka roślinnego i tylko 1 g tłuszczu. Korzeń maca to źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, żelaza, siarki czy cynku a także witamin B1, B2, E . Korzeń maca zawiera aż 18 różnych aminokwasów, nie jest to jednak białko pełnowartościowe, lecz stanowi dobry sposób uzupełnienia diety w białko przez osoby eliminujące z diety białko zwierzęce.
Składniki:Jagody 1-2 garściBanan 1 sztOtręby owsiane/orkiszowe 1 łyżkaKorzeń maca (proszek) 1 łyżeczkaMaślanka 1 szkl lub woda kokosowa (dodatkowe wartości odżywcze)Sposób przygotowania:Sposób przygotowania do najtrudniejszych nie należy 😉 wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy.
Zalecana dzienna dawka proszku maca to ok 5g. Koktajl jagodowy nie zmienia zupełnie smaku po dodaniu macy, przynajmniej ja tej różnicy zupełnie nie wyczuwam. Spróbowany „na sucho” ma lekko słodkawy posmak przechodzący w orzechowo- karmelowy, na końcu pozostawiający bardzo delikatny gorzkawy posmak. Producent natomiast uprzedza, iż proszek jest gorzki w smaku dlatego najlepiej łączyć go ze słodkimi sokami lub koktajlami. Ja spokojnie mogłabym dodać macę do owsianki czy ciasteczek, bo smak mi odpowiada i zdecydowanie nie określiłabym go jako gorzki i nieprzyjemny.Ale wiadomo co osoba to inna opinia, jeśli będziecie mieli okazję spróbować dajcie koniecznie znać jak Wam przypadł do gustu. Post wyszedł dość długi, ale mam nadzieję, że dotrwaliście do końca.Pozdrawiam wakacyjnieSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]