ßßß Cookit - przepis na Żeberka z dzika w sosie własnym

Żeberka z dzika w sosie własnym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczu
Przełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody)
Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłam
Po następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę.
Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią go :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/07/zeberka-z-dzika-w-sosie-wasnym.html