Wykonanie
Jeżeli nie jesteśmy specjalistami od jedzenia drobiu (wszelkiego
ptactwa) najlepiej zamawiajmy filety, które jemy jak czerwone
mięso. Jeśli jednak zamówimy
drób niewyfiletowany jedźmy go w sposób następujący: lewą dłonią podtrzymujemy
mięso widelcem, a prawą odkrawamy mały kawałek; następnie nadziewamy go na widelec i zjadamy; tak postępujemy z korpusem; gdy pozostaną na kości z odrobiną
mięsa, skrzydełka i udka obgryzamy
mięso trzymając palcami za kości; po zakończeniu jedzenia myjemy palce w specjalnie do tego przygotowanej miseczce z
wodą i wycieramy je specjalnie do tego przygotowaną serwetką. Upewnijmy się lepiej wcześniej czy dostaniemy ten zestaw.Co mamy zrobić, gdy zamówimy
drób, a nie dostaniemy miseczki z wodą? Jedzenie powinniśmy w zasadzie zakończyć w momencie, gdy posługiwanie się nożem i widelcem nie będzie już możliwe (czy zgrabne).Czy jemy skórę? To zależy od nas. Możemy ją pozostawić. Możemy ją zjeść oddzielając od
mięsa nożem, przytrzymując następnie widelcem i krojąc na kawałki.Jedząc
żeberka czy kotlety jagnięce z kością postępujemy tak jak przy drobiu, a więc po okrojeniu kostek bierzemy je w rękę i obgryzamy (
potem palce myjemy oczywiście w specjalnym naczyniu z
wodą). Jeżeli nie chcemy jeść tłuszczu i chrząstek odkrawamy je i odkładamy na bok.Szaszłyk podany na metalowym rożenku bierzemy do ręki za koniec rożenka i zsuwamy jeden kawałek
mięsa (ewentualnie wraz z
boczkiem,
cebulą czy innymi dodatkami). Następnie nabijamy te kawałki na widelec i przenosimy do ust (jeżeli są na to za duże kroimy je oczywiście nożem przytrzymując widelcem). Jeżeli rożenek jest drewniany postępujemy podobnie z tym, że zsuwamy z niego od razu cały szaszłyk (ochładzając się szaszłyk przywiera mocno do drewnianego rożenka, tak, że trudno go
potem z niego ściągnąć).