ßßß Cookit - przepis na Dďż˝em agrestowy

D�em agrestowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

W zeszłym roku zostałam hojnie obdarowana agrestem. Nie miałam czasu od razu go przetworzyć dlatego po obrobieniu, oczyszczeniu zamroziłam go aby w kolejnych miesiącach móc po mału robić dżemu. Pierwszy jaki chcę zaproponować to najzwyklejszy w świecie dżem agrestowy bez dodatków.
Składniki :
1700 g agrestu
1 kg cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, stawiamy na niewielki gaz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji dżemu.
Gotowy dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy, stawiamy dnem do góry, pozostawiamy do ostygnięcia. Nie ma potrzeby pasteryzacji ale oczywiście można dodatkowo zapasteryzować.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/07/Dzem-agrestowy.html