Wykonanie
Delikatny deser na zimno o smaku
porzeczkowym :-). Można tutaj wykorzystać dowolne
porzeczki, u mnie była to czerwona, stąd delikatny różowy kolor deseru. Jeśli lubicie modyfikacje, z tego przepisu (zwiększając proporcje) możecie przygotować pyszny większy deser ze świeżymi
owocami i
galeretką.Składniki na 4 porcje:200 g
porzeczki czerwonej lub czarnej (lub ich mieszanki)świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej
cytryny70 g
cukru300 ml
śmietany kremówki 36%100 ml
mleka3 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 3 listki
żelatynyDodatkowo: świeże
owoce porzeczki, do dekoracjiW małym garnuszku umieścić
porzeczki (odszypułkowane),
sok z cytryny,
cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i pesteczek.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością
wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące).Do drugiego garnuszka wlać
śmietanę kremówkę,
mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarty mus
porzeczkowy, rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Rozdzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.W celu uwolnienia z foremek na 2 sekundy zanurzyć je we wrzątku (w taki sposób by
woda nie wlała się do wnętrza foremki) i szybko przełożyć na talerzyk. Podawać ze świeżymi
porzeczkami.Smacznego :-).