Wykonanie
Truskawki doskonale pasują do sałatek nie tylko
owocowych ale i wytrawnych. Robiłam już kilka wersji z
sałatą, teraz chciałam wypróbować podpatrzoną na kulinarnej imprezie ze
szpinakiem. Pasowały mi do tego
białe sery, więc dodałam a doprawiłam ją delikatnie
octem balsamicznym. Wyszła pyszna, nawet moja córka, która nie lubi
owoców w takich połączeniach, zjadła ją ze smakiem.
Truskawki już się kończą , ale może jeszcze zdążycie w tym sezonie.garść liści młodego
szpinakukubek
truskawekpo kawałku
fety i
twaroguziarna słonecznikasól morska,
pieprz kolorowy z młynkadwie łyżki
octu balsamicznegoUmyty i osuszony
szpinak układamy na talerzu, lekko solimy. Na nim kładziemy pokrojone na połówki lub ćwiartki
truskawki, kawałki
fety i pokruszonego
twarogu, skrapiamy
octem balsamicznym i posypujemy
kolorowym pieprzem z młynka. Możemy dodać nieco delikatnego
oleju , ale nie jest to konieczne. Na koniec dorzucamy
pestki słonecznika, można dodać też nieco prażonego
sezamu lub
wiórków kokosowych.
Sałatka wyszła pyszna, lekka , chrupiąca dzięki ziarnom. Połączenie
szpinaku,
truskawek i
sera doskonale smakuje – do grilla , do
wędlin lub po prostu z kawałkiem
pieczywa.Smacznego !