ßßß
Truskawki doskonale pasują do sałatek nie tylko owocowych ale i wytrawnych. Robiłam już kilka wersji z sałatą, teraz chciałam wypróbować podpatrzoną na kulinarnej imprezie ze szpinakiem. Pasowały mi do tego białe sery, więc dodałam a doprawiłam ją delikatnie octem balsamicznym. Wyszła pyszna, nawet moja córka, która nie lubi owoców w takich połączeniach, zjadła ją ze smakiem. Truskawki już się kończą , ale może jeszcze zdążycie w tym sezonie.garść liści młodego szpinakukubek truskawekpo kawałku fety i twaroguziarna słonecznikasól morska, pieprz kolorowy z młynkadwie łyżki octu balsamicznegoUmyty i osuszony szpinak układamy na talerzu, lekko solimy. Na nim kładziemy pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki, kawałki fety i pokruszonego twarogu, skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy kolorowym pieprzem z młynka. Możemy dodać nieco delikatnego oleju , ale nie jest to konieczne. Na koniec dorzucamy pestki słonecznika, można dodać też nieco prażonego sezamu lub wiórków kokosowych.Sałatka wyszła pyszna, lekka , chrupiąca dzięki ziarnom. Połączenie szpinaku, truskawek i sera doskonale smakuje – do grilla , do wędlin lub po prostu z kawałkiem pieczywa.Smacznego !