ßßß
Idealne na piknik i jako deser dla niespodziewanych gości. Gotowe dosłownie w kilka chwil, ale niezwykle efektowne. Ciasto można formować na różne sposoby, a truskawki zamienić na maliny, morele albo inne, sezonowe owoce. Łatwiej już chyba się nie da, więc do roboty, Leniuchy! Weekend tuż, tuż… :)
Składniki (na 12 sporych ciastek):2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej takiego na prawdziwym maśle)300 g twarogu sernikowego, potrójnie zmielonego (lub serka kremowego)ziarenka z jednej laski waniliicukier puder do smaku (1 – 2 łyżki, w zależności od tego, jak słodkie ciastka lubimy)6 dużych truskawek lub kilkanaście mniejszych1 roztrzepane jajko (opcjonalnie)Przygotowujemy dwie duże blachy, każdą z nich wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.Do sera dodajemy ziarenka wanilii i cukier puder, dokładnie mieszamy (lub krótko miksujemy).Ciasto francuskie rozmrażamy, każdy płat dzielimy na 6 równych kwadratów, układamy na przygotowanych blachach. Każdy kwadrat nacinamy, na środku kładziemy po kopiatej łyżeczce serka, lekko rozsmarowujemy i składamy zgodnie z poniższą instrukcją:

Na wierzchu układamy dużą połówkę truskawki (lub 2 – 3 mniejsze). Wystające fragmenty ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 15 – 18 minut, aż ciasto urośnie i ładnie się zezłoci. Podajemy lekko przestudzone (przed podaniem można posypać ciastka cukrem pudrem).


Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-17Przygotowanie:20MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:40MŚrednia ocena:0Based on 1 Review(s)