Wykonanie
Cytryny przechowywane poza lodówką szybko obsychają - ich skórka twardnieje, a miąższ staje się mniej soczysty.
Cytryny przechowywane w lodówce przetrwają troszkę dłużej.Najskuteczniejszą metodą, by
cytryny jak najdłużej pozostały świeże, jest przechowywanie ich w lodówce, w pojemniku z
wodą.Potrzebny nam jest do tego np. duży
słój lub inne naczynie szklane, ceramiczne lub kamionkowe. Wlewamy do niego czystą, zimną
wodę (z kranu).
Słój możemy ściśle wypełnić
cytrynami, jednak ważne jest, by
owoce nie wystawały ponad
wodę. Dzięki temu
cytryny zachowają świeżość przez kilka tygodni.Naturalnie, metoda ta ma zastosowanie wyłącznie do całych
cytryn. Gdy
owoc jest nam potrzebny, wyjmujemy go, kroimy, po czym pozostałą część przechowujemy w lodówce luzem i w miarę szybko zużywamy do końca.