ßßß Cookit - przepis na Pieczarki zapiekane z serem

Pieczarki zapiekane z serem

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 27 maja 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Pieczarki zapiekane z serem to świetna propozycja na przystawkę na grilla, z patelni grillowej a nawet na przekąskę z domowej kuchenki. Po przyrządzeniu na grillu, smak pieczarki z serem mile mnie zaskoczył.
W tym przepisie wykorzystałam duże pieczarki, ale przystawkę z pieczarek można także przygotować z mniejszych kapeluszy.
cztery kapelusze dużych pieczarek
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy English lub Dijon
dwie garści tartego żółtego sera
przyprawy: sól, pull biber lub chilli grys
W pierwszej kolejności przygotowałam folię aluminiową: porwałam na cztery większe kawałki – na tyle duże by zmieściły się kapelusze pieczarek i można było folią owinąć te pieczarki.
Następnie umyłam dokładnie pieczarki i oderwałam ogonki i ułożyłam kapelusze na folii aluminiowej „do góry nogami”.
Pieczarki posypałam solą – użyłam do tego gruboziarnistej soli.
W mniejszej misce wymieszałam majonez z musztardą i dodałam starty żółty ser i ponownie wymieszałam.
Przygotowaną mieszankę serowo-majonezową nałożyłam łyżką do każdego kapelusza pieczarki. Możecie upychać by jak najwięcej sera sięzmieściło, lecz róbcie to delikatnie, gdyż kapelusze mogą pęknąć.
Z wierzchu obsypałam pull biberem i zawinęłam folię aluminiową do góry tworząc coś na wzór bukietu z folii.
Przygotowane pieczarki ułożyliśmy na rozgrzanym grillu i zapiekały się zapewne około 30 minut.
Najlepiej smakują, gdy są ciepłe. Idealnie pasuje do nich Pikantny sos jalapeno.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na przystawki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/05/27/pieczarki-zapiekane-z-serem