ßßß Cookit - przepis na Deser lekki jak puch

Deser lekki jak puch

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i lekki deser. Lekki i szybki. Pomysł powstał z potrzeby chwili, zadzwonił do mnie mój chrześniak i zapowiedział się na odwiedzinki. Dodam, że brzdąc chodzi do przedszkola i super sobie radzi z obsługą komórki, nikt nie musi mu pomagać zadzwonić do cioci. Ostatnio jak był zrobiłam rogaliki, zresztą jego ulubione, tym razem postawiłam na coś szybkiego.
Deser wyszedł rewelacyjny, uśmiechnięta buzia to najlepszy dowód i wołanie o dokładkę. Możecie go zrobić także w szklaneczkach lub pucharkach. Ja wykorzystałam formę Liliana z Tupperware. Super pasuje do takich ciast na zimno jak i do galaretek z warzywami i kurczakiem.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- 6 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki masła orzechowego Skworcu
- 2 galaretki - u mnie wiśniowa i o smaku coli
- kilka brzoskwiń z puszki
- 1 śnieżka + 200 ml zimnego mleka
Wykonanie:
Biszkopty łamiemy na kawałki i dodajemy masło orzechowe, mieszamy dłońmi rozprowadzając masło po całych pokruszonych biszkoptach, przekładamy na dno formy i wstawiamy do lodówki. Jedną galaretkę - wiśniową - rozpuszczamy w 250 ml wrzącej, przegotowanej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i na koniec dolewamy powoli chłodną galaretkę cały czas miksując. Przekładamy masę na biszkopty i schładzamy godzinę w lodówce. Rozpuszczamy drugą galaretkę w 400 ml wrzącej i przegotowanej wody i schładzamy, układamy kawałki brzoskwiń na masie i polewamy galaretką, chowamy do lodówki najlepiej na noc. Przekładamy ciasto na talerz i kroimy na kawałki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/01/deser-lekki-jak-puch.html