Wykonanie
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnej akcji na fb organizowanej przez Bożenkę, tym razem tematem naszego wspólnego kucharzenia były domowe pralinki i
czekoladki. Na początku chciałam zrobić pralinki bo nie miałam foremki na
czekoladki, ale znalazła się dobra duszyczka i szybko do mnie wysłała foremkę do
czekoladek, Bożenko bardzo Ci dziękuje. I tak powstały pyszne
czekoladki z różnym nadzieniem.W
sumie jest to fajna zabawa i postanowiłam, że zrobię takie domowe
czekoladki i obdaruje nimi
bliskich na Mikołajki, myślę, że się ucieszą z tak słodkiego prezentu.Zapraszam Was do skosztowania :-)Składniki:- 1 tabliczka
czekolady gorzkiej- 1 tabliczka
czekolady mlecznej-
migdały Skworcu-
mandarynka kandyzowana Skworcu-
czarna porzeczka kandyzowana Skworcu-
truskawka kandyzowana Skworcu-
chipsy kokosowe Skworcu- kawałek marcepanuWykonanie:Potrzebna bedzie specjalna foremka silikonowa do
czekoladek. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy połamane na kostki dwie
czekolady, jak już
czekolada bedzie rozpuszczona to pędzelkiem smarujemy całe wnętrze foremek rozpuszczoną
czekoladą, wstawiamy na 10 minut do lodówki.Nastepnie wypełniamy każdą foremkę dodatkami, u mnie
czarna porzeczka kandyzowana,
truskawka kandyzowana, połamane na mniejsze kawałki
chipsy kokosowe, pokrojona na kawałeczki
mandarynka kandyzowana,
migdały obtoczone marcepanem. To wszystko wkładamy do foremek, lekko wciskamy i dopełniamy rozpuszczoną
czekoladą, schładzamy w lodówce. U mnie
czekoladki stały 2 godziny, nastepnie wyciągamy z foremek, wychodzą bez problemu.Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, powymyślam różne nadzienia.Smacznego :-)
Razem ze mną wspólnie kucharzyły:- Bożenka- Paulinka-
Asią