ßßß Cookit - przepis na Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

nazwa

Wykonanie

Letnie grillowanie sprzyja nowym testowaniu nowych smaków i zapachów. Spacer po ogrodzie przypomina równocześnie, że na grządce rosną przyprawy nieśmiertelne :) Znacie czosnek? Tymianek? Szałwię? Wystarczy wyjść z domu, a półka z przyprawami z najlepszego sklepu będzie mogła się schować :) Przyznam się Wam do czegoś... Ja tymianek w swoim ogrodzie odkryłam dopiero w tym roku (a rośnie już chyba z 8 lat?) ;)
Składniki:
3 małe cukinie
4 ząbki czosnku
1/2 szkl. oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Zmiksuj za pomocą blendera obrany czosnek z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię potnij - według uznania - albo na równej grubości długie plastry albo na plastry okrągłe. Poplastrowaną cukinię ponakłuwaj widelcem i wysmaruj marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5-8 minut z każdej strony - cukinia musi być lekko brązowa, miękka, ale nadal jędrna.
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs z grilla.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/06/cukinia-z-grilla.html