Wykonanie
Letnie grillowanie sprzyja nowym testowaniu nowych smaków i zapachów. Spacer po ogrodzie przypomina równocześnie, że na grządce rosną
przyprawy nieśmiertelne :) Znacie czosnek? Tymianek? Szałwię? Wystarczy wyjść z domu, a półka z
przyprawami z najlepszego sklepu będzie mogła się schować :) Przyznam się Wam do czegoś... Ja
tymianek w swoim ogrodzie odkryłam dopiero w tym roku (a rośnie już chyba z 8 lat?) ;)
Składniki:3 małe
cukinie4 ząbki
czosnku1/2 szkl.
oliwy z oliweksól morskaświeżo zmielony
kolorowy pieprzświeży
tymianekSposób przygotowania:Zmiksuj za pomocą blendera obrany
czosnek z
oliwą,
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Cukinię potnij - według uznania - albo na równej grubości długie plastry albo na plastry okrągłe. Poplastrowaną
cukinię ponakłuwaj widelcem i wysmaruj marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5-8 minut z każdej strony -
cukinia musi być lekko brązowa, miękka, ale nadal jędrna.Podawaj jako przystawkę lub dodatek do
mięs z grilla.