ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jedni czekają na sezon i wtedy pieką ciasta z owocami. Inni mrożą owoce i cieszą się ich smakiem cały rok. Nieważne, czy jesteście w jednej czy w drugiej grupie. Tego ciasta warto spróbować i w sezonie i poza nim. I z czerwoną porzeczką, i z innymi owocami, bo dlaczego nie? Inspiracja
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1 budyń waniliowy
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
1/2 kg czerwonej porzeczki - u mnie mrożona
szczypta soli
200 g mąki pszennej
100 g cukru
2 czubate łyżki cukru waniliowego domowego
100 g masła
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj do niej stopniowo 200 g cukru i ubijaj nadal, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wtedy zacznij dodawać po jednym żółtku - nie przestawaj ubijać. Musi powstać prawie biała masa. Dodawaj do masy stopniowo 300 g mąki, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wszystko delikatnie połącz mieszając łyżką. Stopniowo dodaj też olej. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż czerwoną porzeczkę - jeśli używasz świeżej, umyj i oderwij ogonki. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 200 g mąki, 100 g cukru, cukru waniliowego i masła.
Piecz 50 minut w 180 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/05/ciasto-z-czerwona-porzeczka-i-kruszonka.html