Jedni czekają na sezon i wtedy pieką ciasta z owocami. Inni mrożą owoce i cieszą się ich smakiem cały rok. Nieważne, czy jesteście w jednej czy w drugiej grupie. Tego ciasta warto spróbować i w sezonie i poza nim. I z czerwoną porzeczką, i z innymi owocami, bo dlaczego nie? InspiracjaSkładniki:300 g mąki pszennej200 g cukru1 budyń waniliowy5 jajek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. oleju1/2 kg czerwonej porzeczki - u mnie mrożonaszczypta soli200 g mąki pszennej100 g cukru2 czubate łyżki cukru waniliowego domowego100 g masłaSposób przygotowania:Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj do niej stopniowo 200 g cukru i ubijaj nadal, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wtedy zacznij dodawać po jednym żółtku - nie przestawaj ubijać. Musi powstać prawie biała masa. Dodawaj do masy stopniowo 300 g mąki, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wszystko delikatnie połącz mieszając łyżką. Stopniowo dodaj też olej. Delikatnie wymieszaj.Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż czerwoną porzeczkę - jeśli używasz świeżej, umyj i oderwij ogonki. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 200 g mąki, 100 g cukru, cukru waniliowego i masła.Piecz 50 minut w 180 st.