ßßß
Składniki:szparagisólcukiersok z cytrynySposób przygotowania:Szparagi obierz - najlepiej obieraczką do warzyw. Zacznij od dołu szparaga i kieruj się do główki. Następnie chwyć szparaga u dołu oraz w połowie i złam - oderwiesz w ten sposób twardą część.Szparagi opłucz pod bieżącą wodą.Zagotuj wodę w wysokim garnku - szparagi powinny stać podczas gotowania,a ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Wsyp sól i cukier (u mnie po 1/2 łyżki) i dodaj trochę soku z cytryny, by szparagi zachowały biały kolor. Do wrzątku włóż szparagi, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 minut do miękkości.Podawaj - wedle uznania - ze stopionym masłem, posypane solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, ze zrumienioną bułką tartą...Zagotuj wodę ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu winnego. Na wrzątek wlej surowe jajko. Gotuj 3-4 minuty. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki. Jajko powinno pozostać w środku lekko płynne.