Otwierasz zamrażalnik, a tam... uśmiechają się do Ciebie. Wołają - weź mnie, weź mnie... Stąd moja kolejna propozycja na kwaśno - z agrestem i czerwoną porzeczką. Szybkie ciasto, które można przygotować zarówno w sezonie, jak i z owoców zamrożonych. Spróbujcie, pokochajcie, eksperymentujcie z innymi owocami :)Składniki:1 1/3 szkl. mąki pszennej2/3 szkl. cukru100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18 %1 jajko1 opakowanie waniliowego proszku budyniowego400 g mieszanych owoców: tu: agrest i czerwona porzeczkaSposób przygotowania:Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem. Dodaj jajko. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę. Połącz składniki.Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną papierem formę do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz 50 minut w 180 st. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.