ßßß Cookit - przepis na Piernik z bitą śmietaną

Piernik z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, ale w okresie świąteczno-noworocznym i karnawałowym ma wyjątkową moc. Piernikową :) Wygląda jak chmura - dzięki bitej śmietanie. Smakuje piernikiem z powidłami. Uwielbiam te smaki...
Składniki:
6 jaj
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
400g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę. Powstałą masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz do suchego patyczka w temp. 180 st. - ok. 30-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj obficie powidłami.
Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i śmietan fix. Połową masy śmietanowej przykryj powidła. Na śmietanie ułóż drugi blat biszkoptowy, który starannie pokryj resztą śmietany.
Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/piernik-z-bita-smietana.html