Wykonanie
Uwielbiam sok z
malin! Jaki to cudowny eliksir! I ten wspania ł y kolor. Domowe
przetwory z
malin s ą pyszne i aromatyczne. Zim ą b ę d ą przypomina ł y o wakacjach i s ł o ń cu.
Sok malinowy ze ś wie ż ych
owoców b ę dzie idealny zim ą do
herbaty, a latem do koktajli i deserów. Z podanych ilo ś ci wychodzi ok. 2 litrów soku.Składniki: 2 kg
malin + 2 kg
cukruPrzygotowanie: Na 2 kg
malin weź 2 kg
cukru.
Maliny po przebraniu (nie myte) przeł ó ż do dużych słoik ów przesypuj ąc
cukrem. Słoiki postaw w kuchni na blacie (nie w słońcu). Po 1-2 dniach
maliny puszczą sok. Odsącz go na sitku. Kr ótko zagotuj i wlej do wyparzonych butelek. Zakorkuj i odstaw w ch łodne miejsce. Moja rada:
Malin, które pozosta ną po ods ą czeniu soku, nie wyrzucaj. Zrobisz z nich w łatwy sposób pyszną
galaretkę (
dżem) z
malin - tu przeczytasz przepis .